Het team van Beeldengieterij TENAX

Beeldengieterij in Veghel met een lange historie

Een bijzondere herinnering, mooi gebaar of een ode aan een persoon: een kunstwerk of standbeeld is een bijzondere vertolking van een karakter. De kleinste details vertellen een verhaal en maken het object uniek.

Neem contact op

Geschiedenis van onze beeldengieterij

In 1962 vond het bedrijf zijn oorsprong bij de heer Theo Janssen uit Nijmegen. Na eerst met gips gegoten te hebben, ontwikkelde de heer Janssen in de jaren zeventig, tijdens de opkomst van polyesters, een samenstelling van kunsthars die geschikt was voor gietingen van beelden. Voordeel hiervan was dat dit veel meer mogelijkheden gaf wat betreft de uitvoering en moeilijkheidsgraad van beelden.

 

Vanaf 1 februari 1994 is het bedrijf voortgezet door Jan en Corrie van Grunsven uit Vorstenbosch. Het bedrijf was toen nog gevestigd bij Neerbosch in Nijmegen. Na een half jaar dagelijks de weg van Vorstenbosch naar Nijmegen te hebben gereden, werd in Vorstenbosch een geschikte locatie gevonden om het bedrijf te vestigen. In de jaren daarna beleefde het bedrijf een zodanige groei, dat het eerste personeelslid werd aangenomen. De locatie werd verbouwd, met onder andere een zolder en erfverharding. Weer enkele jaren later werd extra opslag noodzakelijk. Daarom huurde het bedrijf een loods. Inmiddels was ook het team verder uitgebreid tot vijf personen.

Per 1 september 2004 heeft de zoon van Jan en Corrie, Ronnie van Grunsven (1970), samen met zijn vrouw Astrid het bedrijf overgenomen. Na het vwo en de Agrarische Hogeschool in Den Bosch is hij gedurende tien jaar werkzaam geweest als bedrijfsadviseur in de varkenshouderij. De laatste 8 jaren was dat bij Victoria Mengvoeders in Veghel. De unieke mogelijkheid om het schitterende bedrijf van zijn ouders over te nemen greep hij met beide handen aan. Jan en Corrie bleven de eerste jaren na de overname erg nauw betrokken bij het bedrijf, zodat hun kennis en kunde zeker ten goede bleven komen aan het bedrijf.

 

Ook na de bedrijfsovername bleef de gestage groei verder doorzetten. Dit maakte het noodzakelijk om langzamerhand uit te gaan kijken naar een productielocatie waar zowel opslag en magazijn als een ruimere en efficiëntere productie gerealiseerd konden worden. In het voorjaar van 2008 kwam een droom uit door de aankoop van de locatie aan De Amert 150 A in Veghel. In de zomervakantie van 2008 is het hele bedrijf verhuisd naar Veghel.

Eigenaren van Beeldengieterij Tenax

Nog steeds blijft het bedrijf doorgroeien, mede door het steeds verder ontwikkelen van afzetmarkten en productiemogelijkheden. Momenteel bestaat het team uit deskundige medewerkers die dagelijks gemotiveerd replica's vervaardigen van sculpturen in allerlei soorten, maten en afwerkingsmogelijkheden.